Floor Jansen

Tot voor kort was Floor Jansen vooral wereldberoemd buiten Nederland als zangeres van de Finse metalband Nightwish. Maar door haar deelname aan het TV-programma ‘Beste Zangers’ wordt ze nu ook in eigen land rap bekend. In de internationale rock- en metalwereld is Jansen al bijna twee decennia een begrip. Ze is sinds 2012 het boegbeeld van de internationale metalband Nightwish waarmee ze de wereld rond toert en waarmee ze jaarlijks voor vele honderdduizenden fans optreedt.

Sinds 1997 tot 2009 was ze zangeres en mede tekst- en songwriter van de Nederlandse metalband After Forever. Hierna startte ze haar eigen band ReVamp met wie ze twee albums maakte. Tevens schreef ze een rockplaat met Noorse gitarist Jørn Viggo Lofstad genaamd ‘Northward’. Daarnaast is ze te horen op talloze albums en live dvd’s. Haar gehele discografie is te vinden op haar zeer complete website www.floorjansen.com

Haar vertolking van Lady Gaga’s hit ‘Shallow’ leverde Floor haar eerste #1 iTunes solohit op. Ook vertolkte Floor ‘Vilja Lied’ uit operette ‘Die Lustige Witwe‘ van Frans Léhar en het emotionele Nederlandstalige ‘Mama’ van volkszangeres Samantha Steenwijk. Betoverend was het Spaanstalige ‘Que Se Siente’ van Rolf Sanchez dat in Floors versie op de zesde plaats van de iTunes single hitlijst binnenkwam. Floor ontroerde met haar Engelse versie van Ruben Annink’s ‘Van De Liefde Weet Ik Niks’ wat op de derde en later zelfs 2e plaats in de iTunes single hitlijst stond.

Floor toont middels de vertolking van deze nummers haar muzikale veelzijdigheid. Ze zingt met een ogenschijnlijk gemak songs uit uiteenlopende muzikale genres als Spaanstalige pop, levenslied en operette. Vorig jaar ontving Floor nog de Buma ROCKS! Export Award uit handen van Buma Cultuur-directeur Frank Helmink. Immers: niet (bijvoorbeeld) Anouk, Ilse DeLange of Caro Emerald zijn de meest succesvolle Nederlandse zangeressen in het buitenland, maar Floor dus. Deze prestigieuze prijs werd in 2014 geïnitieerd door Stichting Buma Cultuur als erkenning en waardering voor een Nederlandse artiest of band die in het buitenland veel succes oogst.