De Heideroosjes

De vaandeldragers van de Nederlandse punkrock zijn terug! Heel even dan. Om te vieren dat het in 2019 precies dertig jaar geleden is dat ze een punkband begonnen.

In 2012 hield Heideroosjes het voor gezien, na bijna 1500 optredens door heel Europa, Verenigde Staten, Japan en Zuid Afrika. De band opereerde sinds 1989 in dezelfde bezetting. “Meer dan de helft van ons leven zaten we samen in een busje. Het is nu tijd voor eigen dingen” vatte zanger/gitarist Marco Roelofs het besluit samen. Met een ereronde door een uitverkocht clubcircuit en langs festivals als Lowlands en Sziget nam de band afscheid.

In de 22 jaar daarvoor was Heideroosjes gegroeid van rammelend punkbandje tot een internationaal opererend tourmonster. Met tien studio-albums én een prestigieuze EDISON in de achterzak. De Limburgers verkochten honderdduizenden albums, niet in de laatste plaats door de altijd energieke live-shows.

Pinkpop, Rock Werchter, Lowlands, Pukkelpop, de Heideroosjes veroverde haar publiek vanaf het podium. Het album ‘FIFI’ uit 1996 stond een half jaar in de Album Top 100 en werd daarmee de best verkochte Nederlandse punkplaat aller tijden. Daarna pikte het grootste Amerikaanse punkplatenlabel EPITAPH het viertal op. Zo kon Heideroosjes haar peilen effectief op het buitenland richten.

Door Europese tournees met muzikaal verwante bands als Pennywise,
Offspring en The Misfits groeide de reputatie van die Nederlandse-band-met-die-gekke-naam ook buiten Nederland en België.

De band’s werklust leverde bovendien samenwerkingen op met de meest uiteenlopende artiesten; van het klassieke Metropole Orkest tot komiek en naamgever Urbanus en rocklegende Lemmy Kilmister van Mötorhead.

In 2008 verraste Heideroosjes vriend en vijand met haar eerste cabareteske theatershow. Pardon? Juist, een theatershow! “We willen eens iets anders uitproberen. Juist omdat de combi punk en theater zo’n contrast is” aldus de band die deze voorstelling bijna 100 keer speelde. Het Algemeen Dagblad schreef in een recensie; “een verassend sterk debuut… intelligente humor ala Jiskefet!”.

Nu zijn de vier anti-helden dus even terug. “Omdat we daar zin in hadden”. Zo simpel kan het zijn. Start de bus!