Beats by Esko

In zijn raps vertelt hij ware dingen, met zijn beats bedient hij een hele lijst van artiesten en als labeleigenaar zet hij jong talent op de kaart. Rapper, producer en DJ, Esko is wat je noemt een triple threat. Binnen de scene kan niemand meer om hem heen. En dan te bedenken dat hij zijn carrière bijna zelf om zeep had geholpen…

Trage bassen, 808 kicks, gecombineerd met hoge synths, dat is zijn stijl. En als je aan het begin van een track die vrouwenstem ‘Beats by Esko’ hoort zeggen, weet je het meteen: dit is weer zo’n knaller van de Almeerse producer. Zijn bijnaam kreeg hij al op de basisschool, vanwege de muts met bolletjes die hij standaard droeg. Toen hij een artiestennaam zocht, was die snel gevonden: een afkorting van de eskimo waar hij op leek. Esko, dus. Onthoud die naam!

Geboren als Stacey Walroud ontdekte hij de rapmuziek op zijn negende via een oudere vriend. Eminem, Nas, 50 Cent waren zijn nieuwe helden en al snel begon Stacey zelf teksten te schrijven. Beats vond hij op internet, zijn broer downloadde programma’s als Magix Music Maker en Fruity Loops waarmee hij aan de slag ging. Op zijn 13e nam hij zijn eerste track op en de artiest Esko was geboren.

Om zijn beats werd steeds meer gevraagd. Hij werkte met Rasskulz en Bokoesam, Keizer en Negativ van het Nindo-label. In 2013 groeide zijn naam door de 101Barz sessie van Negativ, waar hij aan meedeed. Door de vele views op internet werd dat de echte ‘aftrap’ van Esko, zegt hij zelf.

Het bracht hem terug bij Bart van Houten, die na het zien van 101Barz contact opnam. Deze keer aanvaardde Esko wél zijn hulp, en een jaar later zetten ze samen hun eigen Van Klasse-label op. “Bart is het zakelijke brein, ik het creatieve. Het werkt tussen ons omdat we de rollen zo duidelijk verdeeld hebben. We kunnen als een gek botsen, elkaar bijna naar de keel willen grijpen, maar desondanks zijn we een dreamteam.”

Dat blijkt uit het resultaat. Van Klasse heeft een eigen stal artiesten, met onder meer Hans Grant en Josilvio, en ook Esko’s eigen carrière zit nog steeds in de lift. Op zijn EP Probleemkind rapte hij over zijn jeugd, waarbij hij de negatieve ervaringen omzet in positieve teksten. Omdat hij zich niet wil beperken door een genre en ook de house wilde verkennen, ontstond The Blockparty, waarin hij zich muzikaal uitleeft met MC Gilly en Dj D-Train.

Esko’s rapcarrière is inmiddels ingehaald door het succes als producer. Zijn herkenbare, op trap geïnspireerde beats vinden nog steeds gretig aftrek bij grote rapnamen als Sevn Alias, Jonna Fraser, Hef, Adje, Cho, Murda, Lijpe, Bokoesam, Keizer en vele anderen. “Produceren is niet alleen beats maken, als producer creëer ik samen met de artiest het hele nummer. Urenlang puzzelen hoe we een refreintje beter kunnen maken, een toon nét iets anders moeten pakken… het hele project van een track tot resultaat brengen, dat is de taak die ik omarm.”