3JS

 

De glitter en glamour van Volendam kennen we allemaal. Maar die andere kant is er natuurlijk ook. Want soms gaan liefdes stuk en eindigen dromen in desillusies. Juist over die kant van het leven zingt 3JS. Dromers en dwazen zijn het: Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte. Dromers van een betere wereld, dwazen die hun idealen nastreven. En of het nou gaat om de liefde of om erkenning voor hun muziek, ze gaan er helemaal voor. Want, zoals ze het zelf zeggen, ze geloven in het leven. En met succes! Inmiddels heeft 3JS gouden platen aan de muur en kan ze bogen op talloze plat gespeelde feesttenten en een succesvolle theatertournee. Waarbij telkens weer opvalt dat de fans komen uit alle lagen van de bevolking: jong, oud, man, vrouw, arm, rijk, bankstel of alternatief. Hoe dat kan?

De verklaring is simpel: 3JS is echt! Inderdaad, zo’n bandnaam verzin je niet. Zoiets ontstaat als drie door de wol geverfde lokale muzikanten een keer voor de lol een optreden doen in de dorpskroeg. De liedjes, Nederlandstalige pop met een flinke scheut Ierse folk, slaan in als een bom. En voordat iemand een bandnaam heeft kunnen verzinnen, is 3JS al een begrip. Het debuutalbum Watermensen wordt goud, het trio krijgt een Zilveren Harp, zegeviert bij de Vrienden Van Amstel Live en ziet het tweede album Kamers Van M’n Hart uitgeroepen worden tot Nederpopklassieker. En ondertussen scoren ze de ene hit na de andere: 3JS – Kom (nr. 24) 3JS – Net Alsof (nr. 10) 3JS – Één Met De Bomen (nr. 16) 3JS – De Zomer Voorbij (nr. 49) 3JS – Watermensen (nr. 7) 3JS – Wiegelied (nr. 8) 3JS – Hou Van Mij (nr. 4) 3JS – Kamers Van M’n Hart (nr. 28) 3JS – Bevlogen Als Vogels (nr. 8) 3JS – Alles Overnieuw (nr. 16) Loop Met Me Over Zee, zingt Jan Dulles in de eerste single van het nieuwe album Dromers En Dwazen. En je doet het, want hij laat je geloven dat het kan. Een prachtig romantisch lied met rake klappen van drummer Ton Dijkman. Inmiddels een top tien hit en de perfecte kennismaking met de nieuwe van 3JS. Een plaat die je, net als de vorige twee, binnen de kortste keren meezingt en die je doet Geloven In Het Leven. Een album met meerdere lagen, want bij 3JS is nooit iets wat het lijkt. De toonzetting mag dan luchtig zijn, ondertussen sta je wel te Dansen Met De Geesten en is het Tijd Voor De Waarheid.

Tegendraadsheid? Nee, eerder speelsheid. Duik in de wereld die 3JS heet en je vindt de leukste details. Hoor hoe Feest Vandaag uitmondt in Jesu, Joy Of Man Desiring van Johann Sebastian Bach. En herken dat de hoofdpersoon in dat nummer dezelfde is als de jongen die zijn lief verloor in Net Alsof. Is het toch nog goed gekomen! Dromers En Dwazen zijn het, die 3JS. Maar met die subtiliteit en aanstekelijkheid zijn ze wel de drie koningen van de Nederlandstalige pop. 3JS Jan Dulles – zang Jaap Kwakman – elektrische gitaar, mandoline, achtergrondzang Jaap de Witte – akoestische gitaar, achtergrondzang Albums Watermensen (2007) Kamers Van M’n Hart (2008) Dromers En Dwazen (2010).